Werkwijze
Als je in behandeling komt bij de praktijk is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de werkwijze. De behandeling kan plaatsvinden op locatie, online of door een combinatie van beiden.
De behandeling bestaat uit een screeningsfase, diagnostiekfase en een behandelfase. Na uitleg over deze fasen vind je verdere informatie over contact met de verwijzer, waarneming bij afwezigheid en beleid in geval van crisis.
1. Aanmelding- en screeningsfase
Na ontvangst van het aanmeldformulier zal ik contact met je opnemen en een beeldbelafspraak voor een aanmeld-/screeningsgesprek met je inplannen. Doel van dit gesprek is stilstaan bij je hulpvraag en een eerste inschatting maken of je bij mij aan het juiste adres bent. Het kan nodig zijn om hierna nog een vrijblijvend, 2e screenings/aanmeldgesprek te plannen om dit goed helder te krijgen.
Wanneer na screening de zorg in mijn praktijk niet lijkt te passen word je terug verwezen naar de huisarts of andere verwijzer. Wanneer het wel passend lijkt plannen we intakegesprekken in.
2. Diagnostiekfase
Intake, diagnostiek en indicatiestelling
De intake fase bestaat uit 3 gesprekken, waarin we onder andere zullen stilstaan bij je hulpvraag, klachten, huidige leefsituatie en voorgeschiedenis. Daarnaast is het belangrijk dat we samen kijken of we een goede klik en basis voelen om de behandeling op te starten, aangezien een goede werkrelatie een van de belangrijkste onderdelen is van psychotherapie. In het 2e of 3e gesprek is het belangrijk dat je partner of ander belangrijk persoon uit je leven meekomt naar de afspraak. Er wordt dan gezamenlijk een verdere inventarisatie van klachten, problematiek en verwachtingen gemaakt.
Naast de intake-afspraken word je gevraagd een aantal vragenlijsten in te vullen om klachten te verhelderen en verder in beeld te brengen wie jij bent en hoe je met spanning omgaat.
Adviesgesprek
Na deze intakefase volgt een adviesgesprek waarin wordt besproken welke behandeling voor u passend is en of deze door mij geboden kan worden. Wanneer je in verdere behandeling besluit te gaan, worden samen afspraken gemaakt. Deze afspraken worden vastgelegd in een behandelplan.
3. Behandelfase
Het behandelplan vormt de basis voor de verdere behandeling. In het behandelplan staan de behandeldoelen, welke behandeling(en) wordt geboden, de duur, de frequentie en wanneer geëvalueerd wordt. Gesprekken duren in principe 60 minuten.
Drie Behandelfases
De behandeling bestaat globaal uit 3 fases. In de 1e fase krijg je meer inzicht in het ontstaan van je klachten, hoe zij zich tot elkaar verhouden, ga je meer begrijpen hoe jij in elkaar zit en sta je stil bij wat je nodig hebt. In de 2e fase ligt de nadruk op verwerking van het verleden en leer je op een andere manier om te gaan met jouw gevoelens, gedachten en gedrag in het heden. In de 3e fase werk je naar het loslaten van de therapie toe. Je oefent meer zelfstandig in jouw dagelijks leven.
Thuisopdrachten
Om daadwerkelijk verandering te bereiken is het belangrijk in je dagelijks leven te oefenen met de behandelde stof. Dit gebeurt in de vorm van thuisopdrachten. Voorbeelden van thuisopdrachten zijn: gespreksverslagen schrijven, een digitale module doorlopen (bijvoorbeeld over schematherapie, mindfulness of zelfcompassie), een werkblad invullen, mindfulness oefeningen doen, oefenen met nieuw gedrag (voor jezelf opkomen, grenzen stellen, een fijn/moeilijk gesprek aangaan). Therapie is hard werken. Zorg ervoor dat je voldoende tijd en aandacht hebt om je in te zetten. Ervaring leert dat je enkel vooruit gaat als je ook daadwerkelijk in je dagelijks leven oefent.
4. Voortgang van de behandeling
In de therapie zullen de voortgang en de resultaten regelmatig besproken en geëvalueerd worden, ten minste elke tien tot 15 sessies. Waar nodig wordt het behandelplan aangepast.
5. Terugkoppeling verwijzer
Na de intakefase, bij tussenevaluatie en bij afsluiting van de behandeling zal, indien je hiermee instemt, een terugkoppeling gedaan worden aan de verwijzer over de voortgang en behaalde resultaten. Het kan zijn dat na de intakefase blijkt dat je voor jouw problematiek beter elders terecht kunt voor meer passende hulpverlening, in dat geval wordt je doorverwezen.
6. ROM vragenlijst: klachten en klanttevredenheid
Bij het begin, tijdens en bij afsluiten van de behandeling wordt een vragenlijst afgenomen om jouw klachten en het beloop hiervan in kaart te brengen. Bij afsluiten van de behandeling wordt een klanttevredenheidsvragenlijst afgenomen. Jouw zorgverzekeraar vereist het gebruik van deze vragenlijsten. Deze vragenlijsten zijn onderdeel van jouw dossier en zijn zonder jouw toestemming voor niemand inzichtelijk (ook niet voor je verzekeraar). De resultaten zullen na invullen met je besproken worden.
7. Crisis
In geval van een crisissituatie op mijn werkdagen (maandag, dinsdag, woensdag en vrijdagochtend), dien je contact op te nemen met mij als jouw behandelaar of met mijn waarnemer. Wanneer ik afwezig ben of je mij (of mijn waarnemer) niet te pakken krijgt, dien je contact op te nemen met jouw huisarts of dienstdoende huisarts via de huisartsen spoedpost. In overleg met mij of met de huisarts kan een verder plan gemaakt worden en eventueel de crisisdienst van de GGZ ingeschakeld worden.
8. Afwezigheid en waarneming bij vakantie en ziekte
Als bij mijn afwezigheid blijkt dat waarneming door een collega/waarnemer wenselijk/noodzakelijk is zal bij aanvang van mijn afwezigheid afstemming en informatieverstrekking plaatsvinden. Indien bij aanvang hier geen aanleiding voor bleek maar dit (onvoorzien) toch noodzakelijk blijkt te zijn, dien je contact op te nemen met je huisarts of dienstdoende huisarts via de huisartsen spoedpost.
9. Contact en vragen
Voor verdere vragen kan je het beste een bericht sturen via het contactformulier. Ga naar ‘contact’ hier bovenaan de webpagina. Je krijgt binnen 4 werkdagen een reactie.